Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak?

De winter is bijna voorbij, het wordt weer tijd voor de grote schoonmaak! Of niet? Het klinkt heerlijk hoor, eens per jaar je hele huis van zolder tot kelder aanpakken en fris het voorjaar in. Toch ben ik er niet zo van, die grote schoonmaak. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • De tijden zijn veranderd. De grote voorjaarsschoonmaak stamt uit grootmoeders tijd, toen eigenlijk alle vrouwen volledig thuis waren om voor het gezin en huishouden te zorgen. Tegenwoordig hebben veel vrouwen een (parttime of fulltime) baan, waardoor er minder tijd over is voor huishoudelijke klussen.
  • Het is enorm veel werk om alles in één keer te doen. Ik denk zelfs dat het onmogelijk is om al die taken in één dag uit te voeren.

 

Ga voor vaste routines als basis

Hoe ik het dan aanpak? Ik geloof in het consequent zetten van kleine stappen. Dagelijkse en wekelijkse schoonmaakklussen moeten nu eenmaal gebeuren. Door trouw te zijn in het uitvoeren van die taken hou je de basis op orde. Uiteraard blijven er dan grote poetsklussen over die toch een keer gedaan moeten worden. Mijn advies is om die taken te verdelen, zodat je ze in kunt passen in je dagelijks leven, zonder dat je je planning er helemaal voor om moet gooien. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in mijn nieuwe e-book ‘Grip op je huishouden’. In het e-book help ik je een passend schoonmaak plan te maken dat werkt voor jouw gezin.

 

Of stiekem toch?

Toch krijg ook ik wel schoonmaakkriebels hoor als de zon op de vieze ramen schijnt en ik overal stof zie dwarrelen door het lage zonnetje dat naar binnen schijnt. Ik kies er dan voor om één of een aantal schoonmaakklussen te doen. Hierdoor heb ik toch dat voldane gevoel en heb ik energie en puf over om volgende week weer een ander klusje te doen.

Ga jij net als ik voor een wat milder plan of hou je van rigoureus knallen in het voorjaar?