Van de week keek ik het interview van Matthijs van Nieuwkerk met de jarige Maxima. Ze zei een aantal dingen die een snaar bij me raken. Matthijs vroeg naar haar dochters en het gesprek ging verder over het ontwikkelen van je talenten, ze zei:

‘Wat je talenten ook zijn, het gaat erom dat je ze ontwikkelt. Dat je het ten dienste van anderen kunt stellen en dat je er hard aan werkt. Wat je ook wilt worden; timmerman, kunstenaar, dokter of moeder. Het gaat erom dat je je best doet.’

Wat mooi dat ze hier de volledige samenleving mee aanspreekt. Niet alleen kinderen die in een hoger milieu opgroeien en alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen.

 

Verantwoordelijkheid

Het brengt wel een verantwoordelijkheid met zich mee. Voor jou en voor mij. Creëer jij ruimte voor jezelf en voor je kinderen om zich te kunnen ontwikkelen? Is er tijd en aandacht voor elkaar? Maar is er ook letterlijk ruimte om te bewegen en te doen waar je goed in bent? Ik denk dat het onze verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden in je leven en je gezin op orde zijn. Zodat er ruimte is om te leven, om nieuwe dingen te ontdekken, om jezelf uit te dagen. Op die manier kan je je talenten ontwikkelen en ze ten dienste stellen van anderen! Als je ze begraaft, uit onzekerheid, vermoeidheid, of door teveel afleiding in je leven, dan onthoud je een ander wat jij te bieden hebt. Onderschat dat niet.

 

Randvoorwaarden optimaliseren

Laat die verantwoordelijkheid die je voelt je niet verlammen, maar juist aanzetten tot actie. Welke randvoorwaarde wil jij de komende maanden verbeteren? Dit kan op allerlei gebieden in je leven zijn; een gezonde levensstijl, overzicht over je financiën, maar vergeet niet iets heel basaals: je woon- en leefruimte. Als je onrust ervaart in je huis, dan werkt dat door op alle gebieden in je leven en het kan je belemmeren in je persoonlijke ontwikkeling of dat van je kinderen. In mijn traject maak je in drie maanden grote stappen in je leefruimte:

 

  • meer rust om te zien wat er nodig is in je gezin
  • meer ruimte voor je eigen ontwikkeling
  • meer geluk en plezier in je woning en over de spullen die je hebt

 

Ik sluit af door Maxima te citeren en ik sluit me volledig bij haar aan:

‘Ambitieuze vrouwen zijn belangrijk, maar wat is ambitie? Je wil jezelf constant verbeteren, je wilt echt iets betekenen voor een ander. Je wilt een geweldige moeder en vrouw zijn. Je wilt het leven een beetje kunnen veranderen. Dat gun ik mijn dochters.’