Je kent het beeld wel he; drommen mensen voor de ingang van een groot warenhuis. De deuren openen en een menigte stormt de winkel in om te pakken wat men pakken kan. Er is geen oog voor degene die onder de voet gelopen wordt en zelfs niet voor het kleine jongetje van wie zijn schat uit zijn handen gerukt wordt.

Ja, dit beeld kennen we, heel Amerikaans vooral en ver weg. Hier walgen we van en we kunnen ons er niet mee identificeren.

 

Toch?

Hoe gevoelig ben jij voor acties en kortingen? Ik heb er wel een zwak voor hoor. Aanbiedingen en acties zorgen voor een gevoel van schaarste en urgentie, waardoor je sneller tot een koop overgaat. Op zich is hier niks mis mee denk ik, zo werkt ons brein blijkbaar. Maar het is wel handig om je er bewust van te zijn. Want vaak waren die aankopen helemaal niet zo nodig en heb je veel geld uitgegeven aan iets dat in de kast belandt.

 

3 tips

Herken jij de drang om te kopen op bijvoorbeeld Black Friday? Lees dan mijn 3 tips over hoe je hier mee om kunt gaan:

  1. Weet wat je belangrijk vindt in het leven en waar jij in wilt investeren. Komt er een aanbieding voorbij die je aanspreekt, dan kan je die toetsen aan jouw visie voor de toekomst. Past het daarbij? Wat brengt het je?
  2. Maak een lijstje met dingen die je graag zou willen aanschaffen of waar je in wilt investeren. Dit kan op je telefoon zijn of in een boekje (ik gebruik de notitie functie van mijn telefoon). Wat daarop staat kan heel verschillend zijn. Van nieuwe theedoeken tot een coaching traject. Heeft iets dat op je lijstje staat een hoge korting? Dan weet je zeker dat het een investering is waar je echt blij van wordt. Zo’n lijstje is het hele jaar handig, bijvoorbeeld voor je verjaardag of als je onverwachts iets extra’s te besteden hebt.
  3. Bekijk je bankrekening om te zien of je überhaupt geld hebt om uit te geven en bepaal een maximaal budget voor extra uitgaven.

 

Ik wil benadrukken dat ik echt niet tegen kopen ben. Maar koop alleen wat je nodig hebt, wat je gebruikt of waar je écht blij van wordt.

 

Koop bewust

Houdt er ook rekening mee waar je iets koopt. Koop je bij grote online warenhuizen of steun je de lokale ondernemers? Vergeet ook niet de online ondernemers die in plaats van producten diensten verkopen. Investeer eens extra in je persoonlijke ontwikkeling, doe nieuwe kennis op of leer nieuwe vaardigheden aan.

 

Moraal van het verhaal: investeer bewust en laat je niet verleiden tot impuls aankopen.